fbpx

Erdőfelújítás szajkókkal – kinek jó ez?

0

A Pilisi Parkerdő új „dolgozókat” alkalmaz az erdőfelújításban. A tavalyi év októberéig az erdészet munkatársai végezték az ilyen típusú munkákat. Ha felújításra van szüksége az erdőnek, az azt jelenti, hogy elöregedett az állomány, esetleg beteg, vagy idegenhonos.

Persze nem csak az ember volt az egyetlen, aki a rengeteget gondozta eddig sem, hiszen egy hatalmas ökoszisztémáról beszélünk. A tölgy, ha megfelelő a környezet, akkor makkról is szépen újul, főleg, hogy szárnyas segítői is akadnak ebben. Ezt használta ki az erdészet is, amikor egy meglehetősen rozoga állapotban lévő és tájidegen veresegyházi fenyvesben új projektbe kezdett.

A szajkó ökológiáját minden erdőjáró behatóan ismeri, szereti is őket, főleg vadászni. Nem véletlen, hogy annyi kalapon kéklik a tolluk! Emlékezzünk tanulmányainkra, kiváltképp arra a részre, amikor a mátyásmadár táplálkozását vettük. Tudom, hogy most a fészekrabló zsiványkodása jut mindenki eszébe, de ősszel egészen más utakat jár a tollas rablóbanda: igyekszik a hideg téli napokra elraktározni némi elemózsiát. Erre számára a legmegfelelőbb mód, hogy különféle helyeken ássa el a tölgyek alól elcsent makkokat. Ezt aztán rendre elfelejti, így a propagulumok szépen fejlődésnek indulhatnak és kész is, újul az erdő.

Ezt kihasználva, a Parkerdő makkokkal teli tálcákat tett a már említett fenyvesbe, így bevonva a matykókat az erdészeti munkákba. Szép történet, lehetne…

Csakhogy a szajkó majdhogynem egész évben vadászható, főleg apróvadas területen, ahol a hatóság erre meg is adja az engedélyt. Nem véletlenül van ez így, hiszen hihetetlenül nagy károkat tud okozni, főleg ha állománya növekszik. Márpedig, ha ilyen „szajkószórókat” létesítünk, akkor a bőséges táplálék bizony sikeresebb utódneveléshez is vezet majd. Ráadásul senki se gondolja, hogy szelektíven csak fácáncsibéket és nyúlfiakat fog vegzálni, hanem minden más, akár fokozottan védett fajt is. Így aztán üdvös az erdő természetes felújítása, de gondoltak-e arra a kiötlők, milyen hatása lesz ennek a természetvédelemre és vadgazdálkodásra?

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*