fbpx

Zöldönös hava

0

A hűvös április után lassan ránk köszönt a nyár, de még vár ránk egy igazi tavaszi hónap, a május. A repcétől sárgállik már a határ, zöldülnek a vetések, ami egyet jelent a vadkárral. Ezért szenteltük ennek a témának mellékletünket, végigrágtuk, hogyan védekezhetünk ellene, vagy felmérni. Ehhez kapcsolódik az indító interjú, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével, Győrffy Balázzsal készítettünk, aki maga is vadász, de egyben mezőgazdász is, így mindkét oldal problémáit látja.

A legtöbb les ilyenkor kerül a vetések mellé, ehhez pedig nem árt tisztában lenni, milyen is a valóban használható, kényelmes és tartós is. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget!

Az egyre nagyobb sikert arató élő vitaműsorainkra két reakció is érkezett: Farkas Tibor, lapunk állandó publicistája az állami vadőri szolgálat lehetőségeit feszegette tovább, míg Godó Nándor, aki egy merőben új szempontot tár elénk a hivatásos vadász alkalmazási módjait illetően.

Az amerikai elnökök után visszatérünk a kontinensre és a francai államfők vadászati szokásait mutatja be Dr. Nyikos Attila, “Elysée-lt hajtások” című írása.

Azt már tudjuk, hogy mi történik elsütéskor a hüvelyben, a csőben, hány joule energiával lép ki a lövedék a torkolatból, azonban hogy mit művel a vadban, azt már kevesebben tudják. Mi az ami valóban terítékre hozza a vadat? Tőtős Lehel elárulja.

A technika kedvelői sem maradnak üres kezűek, Kovács László a .17 Remington kalibert mutatja be a nagyérdeműnek, amit külföldön nagy előszeretettel alkalmaznak dúvadgyérítésre. Bódi Ábel “Hangtalanul” címet viselő publicisztikája pedig bemutat három olyan vadászati módot, melyek (még) nem, vagy korlátozottan jogszerűek hazánkban, azonban mégis érdemes lenne megfontolni legalizálásukat a vad és az emberi környezet érdekében is. Az előző lapszámban bemutatott 8,5×55-ös kalibert Simon Szabolcs írónk tesztelte, aki minden apró részletet és tapasztalatot megoszt erről az új típusról.

A májusi számban bemutatunk egy jól működő hortobágyi vadászterületet, segítünk bakancsot választani és bemutatjuk Varga Norbertet, aki az egyik legkiválóbb hazai láncfűrészes fafaragó. Persze maradjon némi titok is, hogy mit rejt az idei ötödik újság, ezért ajánljuk magunkat az újságosok és üzletek polcain!

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*