fbpx

Visszafordíthatatlan károsodást okoz a vadászat hiánya a hódoknál

0

Ismét bebizonyosodott, hogy ha egy fajnak nincs, vagy kevés a természetes ellensége, ráadásul relatíve kis élőhelyen feldúsul az állománya, akkor az végzetes problémákhoz vezet. Jelen esetben a hódoknál jött elő egy olyan hiba, hogy szem nélkül jönnek a világra és relatíve életképesek is maradnak. Hogy ez egész pontosan minek köszönhető, arról jobb, ha előbb vizsgálat készül, de kisszámú kihelyezett példány szűk élettéren való elszaporodása bizony eredményezhet ilyet.

A torz hódok esete a minap látott napvilágot, amikor is a Hortobágyi Madárkórházba megérkezett egy szem nélküli sérült egyed. Mivel az autóbalesetben jócskán megsérült az állat, elsőre azt gondolták, hogy az ütközés közben szerezte a sérüléseit, ám hamar kiderült, hogy a kifejlett példány egyáltalán nem is rendelkezett látószervvel. Mint kiderült, a fellelésétől nem messze, Taktakenéznél és Tarcalnál is találkoztak már hasonló egyedekkel, tehát egy meglehetősen gyakori genetikai problémáról van szó.

A hódot jelenleg itthon törvény védi, habár rendkívüli károkat okoz, főleg a Szigetközben. Immáron számukra is egészségtelen méretűre duzzadt állományukat talán ideje lenne szabályozni.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*