fbpx

Javaslat a fegyverkontroll módosítására

0

Az Európai Bizottság csütörtökön fogalmazott meg új javaslatot a fegyverkereskedelemmel és -szállítással kapcsolatban. A bizottság szigorúbb felügyelet alá venné a fegyverekkel történő kereskedelmet, hogy megakadályozza a tiltott lőszerszámok illetéktelen kezekbe kerülését.

Az Európai Bizottság becslése szerint közel 35 millió törvényen kívüli fegyver van az unió polgárainak tulajdonában. Ami biztos, hogy az Európai Unió adatbázisában körülbelül 630.000 fegyver szerepel elveszettként/ellopottként.

A javaslat a tisztább, átláthatóbb fegyverkereskedelmet és -szállítást kívánja elősegíteni, mégpedig elektronikus alapra mozdítva az engedélyezést, mely nemzetközi változást hozna egyes országok papír alapú rendszereivel szemben.

A javaslat vadászati vonatkozásában az Európai Bizottság azt ígéri, könnyebb lesz a polgári lőfegyverhasználóknak. Az új szabályozás alatt ugyanis a gyártóknak, kereskedőknek és végfelhasználóknak nem kellene díjat fizetni a behozatali és kiviteli engedélyekért sem fegyverre, sem fődarabra, sem pedig lőszerre.

Az Európai Bizottság elsősorban a feketepiacot próbálja visszaszorítani, melyre az ukrajnai háború miatt most nagyobb eséllyel kerülnek illegális fegyverek.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*