fbpx

Eb a vadász kutya nélkül? – olvasói üzenet

1

Egyre többet költünk felszerelésre, drága puskára, de azt vajon tudjuk, hogy mit ér egy kiképzett vadászkutya? Mennyi idő, munka és pénz van a megszerzésében, képzésében, élelmezésében, nevelésében stb.?

Apróvad vadászaton különösen nagy segítség a képzett vadászkutya, aki megkeresi, majd összeszedi a sebzett vadat. De vajon mindenki tudja értékelni a segítségüket?

Fel tudja fogni egy nem kutyás vadász, hogy vajon egy kutyás hajtónak milyen munkája van abban, hogy más szórakozását a szabadidejében segítse? Érdemes lenne-e egy bizonyos kor felett egyéb tesztekhez kötni, hogy valaki vadászengedélyt kapjon, vagy elég az, hogy 40 éve vadászik? Jók-e még a reflexei, tudja még biztonságosan kezelni a fegyvert? Meg tudja mondani magának, hogy itt az idő, inkább nem fogok többet fegyvert a kezembe? Vagy régen volt sörétes fegyver a kezemben, az első vadászat előtt elmegyek egy kicsit lőtérre gyakorolni? Vagy egy újonc vadász, aki éppen letette a vizsgát, tudja-e, hogy gyakorlatban mit és hogyan kell csinálnia egy vadászaton?

Hogy történhet meg, hogy egy fácánvadászaton telibe lövik a földön futó dolgozó kutyát, amelyik 20 méterre van a földet érő meglőtt madártól, mindezt egy teljesen átlátható területen? Van, aki azt mondja, hogy benne van, a vadászat veszélyes üzem. Persze, benne van, hogy egy nyúlvadászaton, ha a vadász nem elég óvatos és akkor is lő, ha közel van a kutya, kap egy-két sörétet, bár szerintem normális helyen ez sincs benne. De egy fácánvadászaton megkapni a sörétkosár kb. felét?

A magyar vizsla munkakutya. A szaporítók papírok és egészségügyi szűrések nélkül dömpingben állítják elő az almokat, az emberek nagy része azt mondja az eladónak, nekem nem fontos a papír. Tehát a piac provokálja a szaporítást.

Miért kerül ennyibe egy törzskönyves kutya? Ez az első kérdések között van sokszor az érdeklődők részéről. Ha megnézzük mennyi a belefektetett energia és pénz a papíros kutyában, akkor még olcsók is vagyunk. Egyes fajtáknál a fajtagondozó klubok megszabják az árakat. És a prémium törzskönyves kutyának igenis megvan az ára. Az is kérdés persze, hogy csupán egy VAV vizsgával (amit nemrég olvastam, hogy valahol egy 5(!) hónapos kutyával megcsináltak, amit ugyan kétlek, hogy a vizsga a zöld könyv szabályzata szerint zajlott, de bebizonyítani nem tudom, hiszen nem voltam ott) vagy egy mindenes vizsgával rendelkező kutyával tenyésztünk, akinek küllemi eredményei is vannak. Szóval igenis vannak különbségek az adottságokban, a tartásban és a szülők eredményeiben is.

De vajon tudjuk azt számszerűsíteni, hogy mekkora kárt okoz valaki, ha egy mindenes tenyészkutyát meglő? De teljesen mindegy milyen kutyáról van szó, az valakinek jó esetben a családtagja. Vagy úgy gondolja, ha netán volt olyan óriási szerencséje, hogy sem a közel 70 sörétbe, sem a sokkba nem pusztult bele azonnal a kutya, majd a biztosító kifizeti az orvosi költségeket és le van rendezve a dolog? A kutya valószínűleg egész életére tönkre van téve, de ha mégis túléli, hosszas rehabilitáció vár rá, az egészen biztos. A testéből a sörétek nagy részét nem lehet kiszedni, azt még nem tudjuk, ezek milyen szövődményeket okozhatnak.

És hogy ezt a kutyát lehet, hogy soha többet nem lehet tenyészteni és ezzel egy kiváló vérvonalat tett tönkre valaki? Senkit nem érdekel.

Ahogy akkor sem érdekelt senkit, amikor megtörtént a baleset és azt mondta a társaság vezetője, nem fogom 30 ember szórakozását egy ember hibája miatt tönkre tenni. Morálisan hol van ez a társadalom? Csodálkozunk, ha vadászatellenesek az emberek?

Vajon hol van annak a kutyásnak az értékrendje, aki ott volt az ominózus vadászaton, pár nappal később érdeklődött a kutya állapotáról, de következő héten mégis elment nekik hajtani, mert azt mondták, nincs kutyájuk? Nem kívánom senkinek az érzést, hogy ott tartsa a kutyáját a kezében és kiabáljon, hogy hozzanak egy autót végre, hogy ki tudjon jutni a kocsikhoz és el tudja vinni orvoshoz a kutyáját, miközben mindenki csak áll és néz. Tisztelet a kivételnek, aki azonnal próbált segíteni.

A puska nem sül el magától, ezt tudjuk. Gondja meg mindenki kétszer, mikor és mire ad le lövést!

Egy vadásztárs

Megosztás

A szerzőről

1 hozzászólás

  1. Domonkos Katalin be

    aki ilyent tesz azonnal vevonni a vadászengedélyét. Akkor majd a többi vadász isfigyelmesebben néz, hogy hova lö.

Reagálj

*