fbpx

B25 leszármazottak

0

Aki egy kicsit is jártas a vadászpuskák terén, annak nem újdonság, hogy a B25 jelölés nem más, mint a Browning legendás sörétes modelljének az elnevezése. Tervezője John Moses Browning, aki nem kevesebb, mint 128 – fegyverekkel kapcsolatos – szabadalmával a tervezők között világviszonylatban mind a mai napig az egyik legkiemelkedőbb személyiség.

Kovács László „Sokat próbált vadászpuskák” című könyvében egész fejezetet szentelt ennek a típusnak a bemutatására, azzal az igencsak sokatmondó címmel, hogy „Talán a legjobb sörétes bock a világon: a Browning B25”.

Az eredeti B25 modellek az FN Herstal (Fabrique Nationale d’Herstal) Custom részlegében készülnek, huszonkét féle minőségi acélból, nyolcvannégy fajta edzett alkatrészből, hétszázkilencvennégy (azaz 794!) precíziós illesztéssel, temérdek, időt rabló kézimunkával… Száraz, de igazán beszédes számok.

Az ár természetesen ennek megfelelően borsos, ami a választott kézi vésettől függően az alapmodellért fizetendő összeg többszörösére rúghat, és akár két évet is várhat rá a tehetős megrendelő. Ebből adódóan, noha remekbeszabott valódi mestermű – de ki kell mondanunk – egész egyszerűen sajnos nem az átlag vadász fegyvere.

Több évtizeddel ezelőtt a puska zseniális felépítésére, megbízhatóságára és tartósságára felfigyeltek a japán fegyverkovácsok is, és tulajdonképpen némiképp leegyszerűsítve – ami leginkább az előagy szerkezetét érintette – elkezdték lemásolni, gyártani. A kópiák annyira jól sikerültek, hogy az FN kitűnő üzleti lehetőséget látva benne, nem beperelte a másolat gyártóját, hanem leszerződött vele. Azóta a Browning a három számjegyű modelljei jórészét (325, 425, 525, 725) a méltán elhíresült japán Miroku fegyvergyárral készítteti (vagy éppen készíttette) bérmunkában, több más golyós modellel együtt.

Az elmúlt évtizedek a Herstali csoport elképzeléseit igazolták. A szerződés eredményeként elérhetőbb árú, kitűnő minőségű, tartós puskákat ismerhettünk meg, többi között a Browning 325, majd később a 425 számozású modelljeiben, és különböző sportváltozataiban (pl. Ultra Sporter, GTI), melyeket ma már nem gyártanak ugyan, de használtan még beszerezhetők.

Napjaink egyik népszerű, és mi tagadás, a B25-öshöz képest igazán megfizethető sörétes bockja a Browning 525, melynek zárszerkezete roppant masszív, zárteste (a baszkül) – egyesek szerint – túl magas építésű, ennél fogva egy kissé nagyobb az egymás alatt elhelyezett csövek nyitásszöge, mint néhány modern bocknál, de hát ősét is pont ilyennek tervezte a nagynevű konstruktőr.

 

Cserébe a ténylegesen reteszelő zárfelület valamivel több, mint 530 négyzetmilliméter. Onnan tudom, hogy aprólékos munkával lemértem. Ez pedig több mint például egy háromszoros reteszelésű, azaz dupla csőkampós, Greener záras német duplapuska zárfelületének másfélszerese Ez már valami. Természetesen a japán fegyvermesterek hagyományosan aprólékos, nagy szakértelmet igénylő kézimunkával illesztik a csőfart a zártesthez, ami a felhasznált anyagok kiváló minőségével együtt garantálja a hosszú élettartamot. A kézi illesztésekhez lámpalánggal felhordott kormot, illetve speciális ecsettel felvitt piros festékport használnak.

A robusztus ejektor, melyet erős spirálrugó működtet és mindig határozottan, jellegzetes fémes kattanás kíséretében veti ki az üres hüvelyt, szintén a márka egyik sajátossága. Az egybillentyűs, inercia rendszerű sorrendváltós elsütőszerkezet a korábbi modellekben számtalanszor bizonyított már, akárcsak az Anson & Deeley rendszerű boxlakat a törhetetlen spirálrugóival. A cső szívós japán acélból készül, cserélhető szűkítésekkel, acélsörétre bevizsgálva. Többféle csőhosszal, modellel, vadász- es sportváltozatban, kétféle tushosszal, akár balos agyazással is elérhető.

Személyes emlékeimet felidézve, még „süldő vadász koromban” a lőtéren találkoztam először Browning bockkal, egészen pontosan egy 325-össel. Csillogó, rozsdamentes zárteste aljának egyedülállóan látványos áttöretei es illesztései – melyhez hasonlót egyetlen más gyártónál sem találunk – örökre megigéztek, és a varázs azóta sem múlt el, de régi Browning tulajdonosként bizonyára ezzel nem vagyok egyedül…

S. Sz.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*