fbpx

A talján tudós

0

Golyós puska vásárlásakor a számtalan általános szempont mellett – mint például a kaliber kérdése, vagy hogy gavallérra, illetőleg ismétlőre essen-e a választás, s ha ez utóbbi mellett döntünk, akkor az egyeneshúzású vagy a jól bevált forgó-toló hengerzáras legyen-e –, számtalanszor felmerülnek olyan „extraigények” is, mint a gyorsító, a nyílt irányzék vagy a kivehető tár. A legfőbb ismérv azonban mindentől függetlenül a megbízhatóság, valamint a pontosság, azaz a kielégítő szóráskép. Nos, a módfelett vonzó áron kínált FAIR CF1-es mindezt tudja…

Az 1971-ben létrehozott, marchenoi illetőségű olasz cég, a FAIR elsősorban sörétes puskáiról vált világszerte ismertté, egyúttal népszerűvé. A méltán kedvelt sport- és vadászpuskák sorozatgyártása mellett a 2018-as évtől bővült a vállalat termékpalettája: a 2018-as IWA egyik slágere a vadonatúj fejlesztésű, CF1 modellnévre keresztelt ismétlőpuska volt, melyet a szakmai érdeklődők egyöntetű elismeréssel és kíváncsisággal fogadtak.

A második legtermékenyebb olasz fegyvergyártó természetesen továbbra is elkötelezett az évszázados csizmaországi hagyományok iránt, ami visszatükröződik ebben a golyósban is, hiszen egy klasszikus vonalvezetésű, tradicionális küllemű, ám technikailag kifogástalan, precízen működő konstrukcióval rukkoltak elő. A CF1-et már önmagában az ára is igen vonzóvá teszi, lévén alig valamivel ezer euró fölötti összeget kell leszurkolniuk érte a vásárlóknak, akik a pénzükért egy kivehető fémtáras, gyorsítós elsütéssel rendelkező fegyvert kapnak. Olyat, melyet jó kézbe venni, s amivel – mert ma már ez sem mellékes körülmény – szégyenérzet nélkül akárhol „meg lehet jelenni”…

A fejlesztőmérnökök számára – jól látható módon – a kiindulási alapot a Sabatti Rover 870 modellje szolgáltatta, mellyel összehasonlítva, nem meglepő módon számos hasonlóság tapasztalható, ám valahogy mégis az az ember érzése, hogy a FAIR „letisztultabb” benyomást kelt. Az olajjal beeresztett diófaagyazásnak külön eleganciát biztosít a disznóhátas tusa, melyre a visszarúgás enyhítésére és az esztétikai összhang megteremtésére alapból rákerül az oldenglish gumitalp. A hidegen kovácsolt, 56 centiméteres Sabatti cső végén egy lecsavarozható előtétkupak található, melyet letekerve egyszerűen csatlakoztatható a csőszájfék. Ez a megoldás várhatóan a brit piacon is igen kedveltté teszi majd ezt a modellt. A nyílt irányzék ezzel szemben leginkább a közép-európai vadászok körében elvárás, noha szinte senki sem használja, de ha hiányzik – ahogy az az amerikai golyósok esetében gyakorta tapasztalható – egyesek fintorognak…

Ma már egyes gyártók ismétlőire extraként külön meg kell vásárolni a szíjkengyelt, a FAIR azonban ezt is alaptartozékként kínálja – pár konkurenssel ellentétben ingyen és bérmentve.

A CF1-esek mindegyike egysoros, kivehető fémtárral kerül forgalomba, melyben nincsen műanyag alkatrész, teljes egészében fémből készül. Ahhoz, hogy a tárat kivehessük, a sátorvason belülre kell nyúlni, mert az oldógombot kissé érthetetlen módon annak elülső részén helyezték el. Mindazonáltal talán ez az egyetlen kifogásolható megoldás, ha eltekintünk attól, hogy a tár behelyezése némi rutint igényel, tudniillik csak bizonyos szögben tartva lehet azt a fészkébe tolni. Ez azonban némi lőtéri gyakorlással megoldódik. Feltétlenül meg kell említeni, hogy az adagolás ismétlésnél hihetetlenül pontosan, precízen történik, nem akad, nem szorul sehol a töltény. A tárkapacitás – kalibertől függően – 3 lőszer egyidejű befogadását teszi lehetővé.

A különlegesen finoman és játszi könnyedséggel mozgó zárdugattyú csendesen siklik, kihúzva sem lötyög, és három szemölccsel igen finoman reteszel. A fogantyúja éppen annyira lett kiemelve, amennyire kell: a sűrűben bujkálva nem akad bele semmibe, de kényelmesen megfogható és olyan szögben záródik, hogy az a szokásosnál gyorsabb ismétlést is elősegíti.

Az elsütés direkt módon is könnyen megy, a billentyű nem nyúlik túlságosan és kellő keménységgel, határozottan süt, a schnellerhez szokott vadászoknak azonban rückstecherrel is kedveskednek a gyártók. Igaz, azáltal, hogy a „ravasz” kicsit hátrébb található a kelleténél, a kalapácsujjúaknak megnehezíti a használatát. Ez különösen a gyorsító fesztelenítése során jelenthet gondot: a sátorvas közelsége egy parányit akadályozza az elsütőbillentyű visszaengedését. Ezt viszont szintén villámgyorsan meg lehet szokni…

A kétállású oldalbiztosító gombjának elhelyezése és kialakítása ergonómiai szempontból telitalálatnak nevezhető, s akár kesztyűben vagy a hidegtől a végtelenségig elgémberedett hüvelykujjal is működtethető. Határozott pontossággal, alig észrevehető, halk kattanással hozható tűzkész állapotba a puska.

A céltávcsőszerelék-előkészítés hornya természetesen alapból jár a „csupaszon” 3,3 kilogrammos tömegű fegyverhez, mely cserkelés során még optikával ellátva sem elviselhetetlenül nehéz, de mivel „van benne anyag”, a visszarúgás igen komfortosnak bizonyul, amihez persze a FAIR ismétlő tökéletes súlyelosztása is hozzájárul.

Attól nem kell tartanunk, hogy a gyerekbetegségeket ki kell nőnie ennek a vadonatúj konstrukciónak, mert egész egyszerűen nem valószínű, hogy bármilyen probléma jelentkezne, hiszen egyrészt a FAIR a minőséget illetően – az anyaghasználat terén – a söréteseik kapcsán már bizonyította, hogy világszínvonalú lőszerszámokat képes előállítani, másrészt a technikai fundamentumot képező Sabatti Rover 870 egy jól bevált modell, innentől kezdve aggodalomra semmi ok!

Ár-értékarányát tekintve tehát – ez különösebb vakmerőség nélkül kijelenthető –, hogy tökéletesen beleilleszkedik abba a piaci szegmensbe, ahová szánták.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*