fbpx

Feloldanak egyes, ASP miatt hozott korlátozásokat Németországban

0

Visszavonulóban az afrikai sertéspestis (ASP) a németországi Brandenburg tartományban – adta hírül a Pirsch vadászújság. A német tartomány egyes részein, megszüntetnek bizonyos – a betegség miatt hozott – korlátozásokat, amiknek kérvényeit már az Európai Parlamentnek is benyújtották.

Feloldják az úgynevezett tilalmi zónákat, ahová korábban nem volt szabad a bejárás, illetve az első számú tilalmi zóna, „pufferzóna” státuszba lép át. A „pufferzóna”, egy betegségtől mentesnek számító terület, ahol már nem mutatható ki a betegség jelenléte, ezáltal a korlátozások is minimálisak.

A karantén feloldása a helyi gazdálkodóknak is nagy könnyebbséget jelent. A korlátozások enyhítésére 1 járványmentes év után adhat be kérelmet az illetékes minisztérium az Európai Parlamenthez. A német-lengyel határon azonban továbbra is fennmarad a védőkerítés, amely hivatott megakadályozni az esetlegesen Lengyelország felől érkező pestises egyedek Németországba lépését.

Brandenburg tartomány kormánya 2020.óta mintegy 133 millió eurót költött, az ASP elleni védekezésre. Ezen összegbe beletartoznak a különféle védőkerítések, csapdák és a vadászatra jogosultaknak kifizetett kártérítések is – írja a lap.

P. B.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*