fbpx

Erre figyelj, ha tavasszal túrázni mész!

0

A nagy- és apróvadfajok tavasszal születő utódai különösen érzékenyek a zavaró tényezőkre, így Alsó-Ausztria Vadászszövetsége arra kéri a tartományban élőket, hogy kellő figyelemmel járjanak az erdőkben – adta hírül a Weidwerk.

Tavasszal a természet új életre ébred és így a vadon élő állatok táplálék forrása is egyre növekszik, ezért ez a  legideálisabb időszak a születendő vagy a már megszületett utódok nevelésére. A vad ebben az időszakban különösen érzékeny és a fészekaljak megzavarása vagy rongálása negatív következményekkel járhat a populációra nézve.

A stressz a fiatal állatokat fogékonyabbá teheti, például a betegségekre, ami csökkentheti a természetben való túlélési esélyeiket. Az Alsó-ausztriai Vadászszövetség így arra kéri a szabadidős tevékenységeket végzőket, hogy ne térjenek le az erdei ösvényekről, vagy kijelölt turistautakról, kutyáikat tartsák mindig pórázon, és az esetlegesen felfedezett újszülött vadat ne érintsék meg.

Az esetleges érintkezés megpecsételi az állat sorsát, mert anyja az idegen szag miatt nem fogja felnevelni, továbbá ha megközelítik az újszülött vadat, az felkeltheti a ragadozók figyelmét is, hiszen a védtelen fiatalok könnyű prédának számítanak.

Pindroch Bálint

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*