fbpx

Őzbakok a Dorozsmai József Attila Vadásztársaság területéről

0

A Dorozsmai József Attila Vadásztársaság Szeged-Kiskundorozsma közigazgatási területén található. A vadászatra jogosult nettó területnagysága 5400 hektár, melyet tipikus alföldi sík terep jellemez. A terület összetételét változatossá teszik a kisebb erdők, ligetek, nádasok és szikes rétek. Legjellemzőbb nagyvad a vadásztársaság területén az őz.  Éves szinten 50-60 körül hoznak terítékre, ebből 25-30 bak, a többi suta, gida. Minden évben vannak érmes bakok, a trófeák tömege elérheti akár a 450-500 grammot, de a nagy részük ennél kisebb átlagtömegű. Gyakran fordulnak elő különleges, abnormis agancsú bakok is.

455 gramm, 6 év, bronzérem

 

Apróvadban is bővelkedik a terület, mezei nyúl és fácán vadászati lehetőség is biztosított.  Mezei nyúlból 400, fácánkakasból szintén 400 darab szerepel az éves tervben.  A vadásztársaság tagjai elkötelezettek a vadászati értékek és kultúra ápolásában megőrzésében és átadásában. Mindezt Csányi Józseftől, a Vadásztársaság elnökétől tudtuk meg.

Az őzbak vadászati idényét a vadásztársaság hagyományai szerint mindig az elnök kezdi meg. Ez idén sem történt másként. Csányi József elnök úr az idényt két őzbak sikeres elejtésével kezdte meg. Az egyik trófea tömege a hivatalos bírálaton 455 gramm volt, korát 6 évre becsülték és bronz minősítést kapott. A másik trófea tömege 258 gramm volt és fiatal korosztályba sorolták.

258 gramm, 3 év

Folytatásként több sikeres elejtés is történt, mindegyik vadászatnál Petrov Balázs hivatásos vadász volt a kísérő. Az idei idényben eddig esett bakokat hazai vendégvadászok ejtették el. Többségük középkorú és öreg korosztályba sorolható. Vannak köztük érdekes, abnormális trófeák, illetve ághiányos, rövid ágú, gyenge és visszarakott őzbakok is.

A vadásztársaság másik hagyománya, hogy minden évben november 3-án, azaz Szent Hubertus napján az adott év őzbak vadászati idény méltó zárásaként, a vadásztársaság területén elejtett őzbak trófeákat kiállítják. Az elejtők és a meghívottak együtt emlékeznek meg a sikeres vadászat és az elejtés különleges pillanatairól.

Török Henrietta Kinga

382 gramm, 6 év

279 gramm, 5 év

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*