fbpx

Sós és füstös

0

Ez a recept egy korábbi üregizésem után született meg. Ezúttal az asztalra kerülő adagnak egy lapockát, egy combot és „némi spárgát” gondoltam, de természetesen nagyobb étkűek a feldarabolt nyulat, úgy ahogy van felhasználhatják, sőt uram bocsá’ még friss kenyeret is ehetnek hozzá spárga helyett.

Szóval a lényeg, hogy viszonylag kevés fűszert használok, mert a nyúl eleve finom, és mert a sonka is az, no meg a jó fehérborról se feledkezzünk meg! Lassan fel is sorolom a hozzávalókat, amikből nem maradhat ki a két fej vöröshagyma karikára vágva (ez csak fél karika, hiszen hosszú csíkok lesznek belőle mikor szétesik a serpenyőmben) és a fokhagyma sem, amiből két-három gerezd elég lesz vékonyra szelve, feltéve, hogy akkor tesszük bele, amikor kell (magyarul: amikor a hús már megpuhult és csak azért főzzük még egy jó negyed órát, hogy még porhanyósabb legyen).

A combokat (illetve az összes darabot, amit felhasználunk) felforrósított vajban süssük körbe, aztán tegyük félre. A vajba önthetünk egy kis olíva olajat, mielőtt beleszórjuk a hagymát és a felcsíkozott füstölt sonkát. Ez utóbbi hozzávaló lehet serráno, pármai, de akár házi füstölt is; én is ezt használtam, és mivel a jó magyar füstölt sonka alapból sós (sajnos néha túlságosan is) ebben az esetben nem is igényelt több sózást az étel. A hagymának nem kell túlzottan összeesnie és már kerülhetnek is vissza a pihenő nyúldarabok, egy jó deciliter fehérbor, 2-3 babérlevél és egy kis frissen őrölt bors társaságában. Ez utóbbiból éppen csak egy kevéske kell, de ha ízes a sonkánk és jó a borunk, akkor el is hagyhatjuk.

Fedő alatt hagyjuk magára másfél-két órára tűzerőtől függően. Minél kisebb lángon készítjük, annál tovább tart és annál finomabb lesz!

A végén szórjuk meg fokhagymaszeletekkel és egy marék zsályával. Ha kell egy kis sózás, borsozás, még bő negyedóránk van rá, aztán már kész is az étel. A köret lehet spárga (fehér), grillezett zöldség, a burgonya bármely formája, de akár egy jó szelet kenyér is.

Sági Szilárd

Hozzávalók:

– üregi nyúl

– vöröshagyma

– fokhagyma

– fehér bor

– babérlevél

– füstölt sonka

– só, bors, zsálya

Forrás: VL Archívum, 2015

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*