fbpx

Kipróbáltuk az online érvényesítést!

0

Szerkesztőségünk két munkatársa ma délelőtt „élesben” is kipróbálta az online vadászjegy-érvényesítést. A műveletnek kettős célja volt: egyrészt ugyebár jogszabályi kötelezettsége a honi puskaforgatóknak, hogy február utolsó napjáig „hatályosítsák” a dokumentumot, így praktikus módon „egy füst alatt” ennek is eleget tettek, másrészt – szakmai kíváncsiságukat kielégítendő – azért is teszteltek, hogy a tapasztalataikat megosszák az olvasókkal.

Nos, sommás véleményként elöljáróban megállapítható, hogy a fiatalabb Nimródoknak, akik készségszinten használják a különféle elektronikus felületeken elérhető szolgáltatásokat, nem jelenthet megugorhatatlan akadályt az ügymenet, ám a korosabbak, akik nem születtek „cybergyereknek”, inkább válasszák a hagyományos (bemenős, sorban állós, helyben fizetős) procedúrát, ha szeretnék önmagukat a rendszer gyerekbetegségei miatt fellépő bosszúságoktól megkímélni.

Lássuk, lépésről-lépésre, mi a teendője annak, aki a kétségkívül kényelmesebb, ám meglepő módon költségesebb megoldást választva ellátogat az omvk.hu oldalra, ahonnan egy kattintással az ugyfelszolgalat.omvk.hu/Home juthat az ügyfél. Nos, ott legelőször a személyes adatokat (vezeték- és nevet, születési időt, illetőleg a vadászjegy azonosítót) kell megadni. A kitöltésben a jobboldali menüsorban felbukkanó segédlet támogat bennünket, egyértelműsítve az adott rubrikába kerülő, kívánatos formátumot. Ezt követően magától értetődő módon kell tovább haladni a hét lépésből álló folyamaton, s addig nem léphetünk tovább, ameddig az összes rekordot be nem vittük, valamint az adatvédelmi szempontból nélkülözhetetlen üres négyzeteket ki nem pipáltuk. Érdemes külön felhívni a figyelmet arra, hogy a „Biztosítási adatok” ablakból addig képtelenség továbblépni, ameddig az alap- vagy emeltdíjas szolgáltatást ki nem választjuk a legördülősávban, és ameddig a biztosítási tudnivalókat összefoglaló, pdf. formátumú tájékoztatót le nem töltjük. Elmenteni nem szükséges, de muszáj rákattintani, hogy a „Tovább” fül kizöldülve aktivvá váljon.

Az első „gubancot” a 4-es számú, „Postázási adatok” címet viselő ablak okozhatja, tudniillik nincs lehetőség postázási cím opcionális megadására, vagyis a Vadászévkönyvet, illetőleg az eddigivel megegyező számú, de még mindig papíralapú vadászjegyet tartalmazó küldeményt kizárólag arra az elérhetőségre küldi ki az érdekképviselet, amit a tavaly leadott adategyeztető lapon feltüntettünk. Igaz, egy erre utaló figyelmeztetés arról informál, hogy amennyiben tavaly óta lakcímváltozás történt, személyesen kell „befáradnunk” a területileg illetékes megyei szervezethez, online érvényesítésnél tudniillik nincs lehetőség arra, hogy máshová kérjük a kézbesítést. (Talán jogos kérdésként merülhet fel, hogy ha a számlázási adatok esetében lehetőség van eltérő adatok megadására, akkor vajon miért nem megoldható, hogy a „kuncsaft” a tartózkodási helyére kapja a levelet, s azt miért csak az állandó lakcímk elölről az egészet!

Hagyományos átutalásra nincs mód, csak „simple pay”-re, ehhez viszoére viszik ki?) A 6. számú „Megerősítés” már „célegyenesbe” fordít, de csak akkor, ha rendelkezünk a „simple pay” szolgáltatás igénybevételére jogosító, háromjegyű telekóddal. Ha nem, akkor neki se álljunk az érvényesítésnek, hanem a számlavezető bankunk honlapján végezzük el a regisztrációt! Ha tudniillik ez még nincs a bankkártyánkhoz beállítva, sikertelen lesz a dolog, és az eddigi fáradozásunk is kárba vész, mert a vadászjegy-érvényesítő felület elveszíti minden adatunkat, s kezdhetjünt – mese nincs – kell a telekód! A fizetendő összeg személyes átvétel esetén – ha ezt a lehetőséget választjuk – 25 000, ha postai úton kérjük, 26 500 forint. Tehát a postaköltség 1500 forint, ami a díjszabási táblázattal összehasonlítva meglehetősen tetemes, bár amennyiben ajánlott küldeményként adják fel, nem annyira túlzó. (Erről sehol sem szól a fáma, ha „simán” küldik, rommá ázhat a levélszekrényben, ha meg ajánlva, és éppen nem tartózkodunk otthon, akkor a bedobott értesítővel a mancsunkban el kell zarándokolnunk a kijelölt postahivatalba, ahol ugyanúgy sorba állunk, mint személyes átvételkor a megyei vadászkamara székhelyén. Munkahelyre meg, ahol napközben tartózkodunk, ugyebár még véletlenül sem lehet kérni…) Sajnos olyan döntést nem hozhatunk, hogy például nem kérünk Vadászévkönyvet, s „cserébe” ne kelljen a négyezres tagdíj, meg a „húszrongyos” érvényesítés mellé pluszban másfélezer forintot leszurkolni a feladásért.

Ha a tranzakciónk sikeres volt, figyeljük az e-mail fiókunkat, mert a számla elektronikus levél formájában érkezik! Több teendőnk nincs, már csak meg kell várni, hogy a 2021/22-es évre szóló vadászjegyet tartalmazó levél megérkezzen a címünkre…

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*