fbpx

Vákuumos fóliahegesztő – A FOODSAVER

0

A tökéletes érlelés
Levegővel érintkezve az élelmiszer elveszíti tápértékét és ízét. Emellett táptalajokká válnak a baktériumok, gombák és élesztőgombák számára, ami lerövidíti az eltarthatóságukat. Az élelmiszerek hosszabb frissen tartásának érdekes módja a FoodSaver vákuumcsomagoló
A vákuumcsomagolás elve egyszerű és hatékony. A készülék a levegő nagy részét kiszívja az élelmiszeres zacskóból, majd hermetikusan lezárja a végét. Rendkívül barátságtalan környezet jön létre a mikroorganizmusok elszaporodásához, amelyek lebontják az alapanyagot vagy a kész élelmiszert. Ugyanakkor a vákuumozás lelassítja azt az oxidációt, ami negatívan befolyásolja az ételek ízét, illatát és általános minőségét.

Igény szerinti méret
A FoodSaver vákuumcsomagolókat széles méretválasztékban gyártják. Az általunk tesztelt FFS015X modell nagyobb alapanyagok feldolgozását is lehetővé teszi, de kis, 2,4 kg súlyú 40,8×8,7×14,5 cm-es kompakt méreteit megtartja. A funkcióhoz klasszikus 220 V-os aljzatra van szükség. Magán a vákuumcsomagolón kívül egy adag zacskót is talál a csomagban: öt darab 3,8 literes, további öt darab 1 literes, valamint egy tekercs átlátszó fólia 28 és egy szélességben. hossza 300 cm. Ha az előregyártott zacskók mérete nem felel meg Önnek, akkor különböző méretű csomagokat készíthet hozzá.

A táskák elkészítésének folyamata egyszerű. Csatlakoztassa a csomagot a hálóhoz, és nyomja meg az oldalán lévő reteszt a fedél kinyitásához. Helyezze a tekercs nyitott végét a hegesztőszalagra úgy, hogy az érintse a tömítés első szélét. Ezután zárja be ismét a készüléket – a zöld jelzőfény kigyullad, hogy megbizonyosodjon arról, hogy helyesen tette-e. A hegesztési gomb megnyomásakor a készülék néhány másodpercen belül lezárja a fóliát, létrehozva a következő zseb alját (hegesztés közben ne nyissa ki a készüléket). Amint a piros biztonsági lámpa kialszik, nyissa ki a fedelet a reteszek megnyomásával, és távolítsa el a fóliát. Nem kell megijedni a kézbe vételtől – még közvetlenül hegesztés után sem forró a fólia. Most akkora hosszúságot vág a táska aljától, hogy elférjen a kiválasztott étel. Még 75 mm-t kell hozzátenni (vákuumozáskor az étel körüli zacskó összezsugorodik és egy kisebb tartalék megakadályozza a levegő kiszívását) és egyenesen vágja a fóliát.

A FoodSaver nem közönséges műanyagot használ a zacskókhoz, hanem speciális, csatornákkal ellátott anyagot a hatékony légelszívás érdekében. Többrétegű felépítése jellemzi, melynek köszönhetően nem szakad el, ellenáll a nedvességnek, fagynak és forrásnak. Nekünk is tetszik az ötlet, hogy az átlátszó fóliát a teljes hosszában matt fehér csíkkal látjuk el. Minden főtt ételhez könnyedén elláthat leírást, amely még a fagyasztóban sem törlődik.

Könnyű kezelhetőség
Akár egy előre elkészített zacskóért nyúlt, akár saját kezűleg készítette el, elkezdheti a vákuumozást. A FoodSaver vezérlése intuitív, így a gyerekek nyolc éves koruktól kezelhetik. Tegye az élelmiszert a zacskóba, és helyezze be a nyitott végét a csepptálcába (zöld műanyag csatorna, amely felfogja a felesleges nedvességet, pl. nyers hús becsomagolásakor). Zárja le a fedelet, és rögzítse a reteszekkel – a helyes zárást ismét a zöld fények igazolják. Amint megnyomja a vákuum- és hegesztőgombot, a készülék elkezdi kiszívni a levegőt a zsákból, és végül vízmentesen lezárja. E két, legfeljebb néhány tíz másodpercig tartó folyamat mindegyike saját piros fényjelzéssel rendelkezik. Az FFS015X vákuumoshegesztő nagy előnye abban rejlik, hogy az élelmiszerek és alapanyagok túlnyomó többségét kiporszívózhatja. Nedves és lédús ételek vákumozásához nyomja meg nedves ételek gombot, mielőtt elindítaná a vákuumumozást. Más gombkombinációt is választhat a törékeny élelmiszerekhez, mint pl péksütemény – ebben az esetben a készülék közvetlenül a deformáció előtt leállítja a levegő elszívását és azonnal lezárja a zacskót. Fontos megemlíteni, hogy a vákuumozás segít lelassítani az élelmiszerek lebomlását, de nem helyettesíti a tartósítást, ezért nem tudja teljesen csökkenteni a romlást. Az, hogy az étel mennyi ideig őrzi meg ízét, aromáját, megjelenését és állagát, a vákuumozási állapotától is függ. Minden olyan élelmiszert, amelyet hűtőszekrényben kell tárolni, le kell hűteni vagy le kell fagyasztani a vákuumozás után. Saját tapasztalataink alapján megerősíthetjük, hogy ha ezt az elvet követjük, az étel akár ötször tovább tart tökéletes állapotban, mint ha vákuumozás nélkül a hűtőszekrénybe tenné. Kellemesen meglepett minket például a nyers sertéshús állapota, amely levegőből kiszívva és zacskóba zárva megőrizte természetes rózsaszín színét, és három hét hűtőszekrényben való felnyitás után ugyanazt az illatát kapta. mint a vásárlás napján.

Szakácsoknak és diétázóknak
Az élelmiszerek vákuumcsomagolással történő tárolására egy másik egyszerű szabály betartását javasoljuk: Ha néhány nappal vagy héttel szeretné meghosszabbítani az eltarthatóságot, tegye a vákuumozott élelmiszert a hűtőszekrénybe. Ha hosszú ideig készít készletet, a FoodSaver használata után a teli zsebeket tárolja a fagyasztóban. Találkozott már húskiárusítással, és szeretne nagyobb mennyiséget vásárolni jó áron? A FoodSaver és a fóliatekercs kombinációjának köszönhetően mindent tetszőleges adagba csomagolhatsz. A tízórai vagy ebéd bepakolásánál is jól jön a készülék, a vákuumozott étel kevesebb helyet foglal el a hátizsákban és tovább bírja. A FoodSaverel tárolhatja a friss és kész ételeket, beleértve a szószokat és köreteket. Így még olyan helyzetben is segít, amikor túl sok ételt készít, és nem akarja kidobni a maradékot. A következő napokon csak nyisd ki a zsebet és melegítsd fel az ételt anélkül, hogy órákat kellene a konyhában töltened. A vákuumcsomagolást a professzionális szakácsok a ritkább szezonális alapanyagok tárolására ajánlják, amelyek más helyeken nehezebben beszerezhetők, akár megfizethető áron is. A FoodSaver akkor is talál alkalmazást, ha diéta mellett döntött: csak csomagolja be az előre kimért adagokat, és írja fel a kalória mennyiségét a zacskóra. Lehetőséget kínál a levegőtől védeni kívánt ételt – a kollektorok így megakadályozzák az ezüst mattítását. A zacskók és fóliák mellett lehetőség van további felszerelések beszerzésére, amelyek megkönnyítik az egyes élelmiszerekkel való munkát. Ilyenek például a dobozok, amelyekben jobban tárolhatók a törékeny és folyékony élelmiszerek a levegő kiszívása után, vagy a speciális dugók a bor vagy az olajok vákuum tárolására.

Tippek különböző ételekhez
Hús és hal: A legjobb eredmény elérése érdekében vákuumozás előtt hagyja a húst enyhén megdermedni 1-2 órán keresztül, hogy megőrizze a levét és a formát, és biztosítsa a jobb csomagolást. Ha nem tud előfagyasztani, helyezzen egy papírtörlőt (nem zavarhatja a hegesztést) a hús és a zacskó teteje közé, hogy felszívja a felesleges nedvességet. Kemény sajtok: Hogy a sajt friss maradjon, vákuumozzuk le, mielőtt visszavágnánk a hűtőbe. Készítsen egy zacskó fóliát olyan hosszúra, hogy minden tervezett nyitás és újrahegesztés után a szokásos 75 mm-en felül 25 mm legyen. Az anaerob baktériumok veszélye miatt nem javasolt a lágy sajtok vákuumozást. Érdemes először a zöldségeket blansírozni (leáll az enzimek aktivitása, amelyek illat-, szín- és ízvesztést okozhatnak). Forró vízbe tesszük annyi időre, hogy felforrjon, de roppanós maradjon. Vákuumzás előtt hagyja megszáradni. Felhívjuk figyelmét, hogy a zöldek a tárolás során gázokat bocsátanak ki, így a blansírozás után is csak a fagyasztóban tárolhatók. Az anaerob baktériumok veszélye miatt ne használjon vákuumot friss gomba, hagyma és fokhagyma tárolására.

Gyümölcs: Javasoljuk, hogy a puha gyümölcsöket először 1-2 órán át fagyasztjuk, hogy kissé megkeményedjenek.
Sült ételek: Puha vagy bolyhos sütemények vákuumozása. Javasoljuk a FoodSaver container használatát, hogy megtartsa formáját. Ha mégis zacskó mellett döntesz, előtte 1-2 órát hagyd megdermedni az ételt.

Kávé és ömlesztett élelmiszerek: Annak elkerülése érdekében, hogy élelmiszer-részecskék kerüljenek a készülékbe, vákuumozás előtt helyezzen szűrőt vagy papírtörlőt a zacskó tetejére. A zacskóba ömlesztett élelmiszert is helyezhet az eredeti csomagolásban.

Szert tennél egyre? Itt megteheted!

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*