fbpx

Megmérkőztek a jövő szakemberei – OFVV ’22

0

Több év kihagyás után, 2022 október 13-14. között megrendezésre került a VIII. Országos Felsőoktatási Vadászati Vetélkedő. A versenynek ezúttal immár harmadik alkalommal a Debreceni Egyetem adott otthont a Hortobágyi Földtulajdonosi Vadásztársasággal közreműködésben.

A megmérettetésen a különböző egyetemekről érkező csapatok, vadgazda-, erdőmérnök, vagy más agrár képzési területen tanuló hallgatói mérték össze elméleti és gyakorlati tudásukat. A verseny történetében először a hazai intézmények mellett két határon túli egyetem is elfogadta a szervezők meghívását. Az Erdélyből, Sepsiszentgyörgyről és a Szlovákiából, Zólyomról érkező két csapat mellett, a szervező Debreceni Egyetemről két csapat, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemről, Gödöllőről két csapat, a Soproni Egyetemről szintén két csapat, míg a Szegedi Egyetem Mezőgazdasági Karáról, Hódmezővásárhelyről egy csapat nevezett a versenyre.

A kilenc darab 3 fős csapat és kísérőik az első versenynapot a Debreceni Egyetemen töltötték, ahol az ünnepélyes megnyitó után az elméleti versenyszámok lebonyolítása zajlott. Először egy egyéni, 100 kérdéses elméleti tesztet, majd etikai tesztet kellett megoldani. Ezt követték a madár és röpkép, a nyom, az erdeitermés és szántőföldinövény magfelismerés, a koponyafelismerés, valamint az állathang és vadászkürt szignál felismerési feladatok és a találatjelzés bírálati feladatok. A tesztek teljesítése után a résztvevők elindultak Hortobágyra, ahol a szállások elfoglalása után közös vacsorán és jó hangulatú, „szakmázós”, nótázós, éjszakába nyúló közösségi programon vettek részt.Képek forrása: Soproni Egyetem

A második versenynapon, közös reggeli után a Hortobágyi Sportlőtéren egy eligazítást követően megkezdődött a gyakorlati versenyszámok teljesítése. Itt már a versenyzők csapatonként, állomásról állomásra járva teljesítették a feladatokat. Két feladatot, a trófeabírálatot és a növényfelismerést itt is egyénileg kellett teljesíteniük a csapattagoknak. A trófeabírálaton 5 darab, különböző távolságokra kihelyezett trófeák méretét és korosztályát kellett meghatározni, megbecsülni a távolságot, valamint megítélni, hogy lőhető vagy kímélendő lenne-e az adott egyed. Az erdei növények felismerése során 10 darab friss hajtást kellett beazonosítani, magyarul és latinul megnevezni.

A golyós lövészet során 10 darab, 50 méterre kihelyezett kisméretű bukócélra kellett lövést tenni, álló helyzetből, szabadkézzel és nyílt irányzékos kispuskával. A sörétlövészet során egy 15 korongos korongvadász rottét lőttek végig a versenyzők. Sok pontot érő feladat volt még a vadászvendég kísérés-terítékkészítés-avatás részekből összeálló csapatfeladat, valamint a csapdaélesítésből és csalizásból álló versenyszám, melyen Larsen-csapdával, ládacsapdával és kandlival kellett dolgozni a csapattagoknak.

Képek forrása: Soproni Egyetem

Nyitott szemmel nem kihívás…

A verseny ideje alatt végig nagyon kegyes volt az időjárás a szervezőkhöz és a versenyzőkhöz. Igaz, a csapadékos hetek után felszaporodó, nem várt októberi szúnyoghad valamelyest meggyötörte a pusztaszélen versengő egyetemistákat, de az őket minden irányból körülvevő sokezres darucsapatok látványa és hangja mindenkit kárpótolt. Az eredményhirdetésre közös ebédet követően péntek délután került sor. Az első két helyet a szervező Debreceni Egyetem két csapta szerezte meg, a harmadik helyezést pedig a Soproni Egyetem Hármas cvikk nevű csapta érte el. Egyéniben első helyezést szerzett Való Dávid vadgazdamérnök a Debreceni Egyetemről, második lett Chikhaoni Adam vadgazdamérnök, szintén a Debreceni Egyetemről. Harmadik helyenVajnai Zoltán környezetgazdálkodási agrármérnök végzett a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemről.

Különdíjban részesült a vadászvendég-kísérés feladatcsokrot legjobban teljesítő Pajor Zrt. nevű csapat, akik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemről érkeztek, teljesítményüket a feladatot bíráló tájegységi fővadász maximum pontszámmal értékelte. A csapatok jó hangulatban zárták a versenyt, a kölcsönös gratulációk és utolsó közös koccintások közepette. Végül a csapatok búcsút vettek egymástól, a rendezőktől és a lemenő nap fényében talán legszebb arcát mutató Hortobágytól.

Ezúton is gratulálunk minden versenyzőnek az elért eredményekhez, a rendezőknek pedig a program színvonalas lebonyolításához!

V. Z.

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*