fbpx

Hattyúnyak csapda okozott súlyos sérülést egy vizslának

0

B. Richárd Győr-Moson-Sopron megyében, az ikrényi vasútállomás közelében sétáltatta kutyáját, Szálemet, amikor az eb egy, a helyi vadásztársaság által kihelyezett hattyúnyak csapdába lépett – számolt be a Kisalföld.

Bár a tulajdonos szerint táblák figyelmeztettek a csapdák jelenlétére, és ő is szabályosan, pórázon sétáltatta kutyáját, az eszköz a népszerű sétálóúttól pusztán 1-2 méterre lett elhelyezve, ami póráztávolságon belül van.

A csapda a kutya két mellső lábát szorította be, gazdája pedig nem találta a kihelyezett táblán a vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámot, így puszta kézzel feszítette le a csapdát Szálem lábairól. A kutya azonnali műtéti beavatkozáson esett át, és gazdája is ellátásra szorult a csapda okozta sérülések miatt.

A hattyúnyak csapdák régóta vitatott eszközei a vadásztársaságoknak – noha az 1979-es Berlini egyezmény nem tiltja a használatukat, szemben a méreggel vagy füstöléssel. De részletszabályozás a kihelyezésre nem létezik. Ezeknek a szelektív ölő csapdáknak elvileg rálépés esetén nem szabad elsülnie, a zárnak a csalétek elhúzásakor szabad csak kioldania. Nevének mindkét elemét a szelektív és az ölő kifejezést is parázs vita övezi. A hattyúnyak csapdát föld alá rejtik, 1-2 centi takarás kerül rá azért hogy ne védett ragadozó madarakat kapjon el, hanem az arra szimatoló aranysakált, rókát. Viszont a takarás miatt elkerülni is nehezebb ezt az országosan használt eszközt. Szálem szerencséje az lehetett, hogy a kioldó szerkezet felőli irányból érkezett és fogta meg a csalit, épp ellentétesen ahhoz képest amerről a vadakat várta a csapda – legalábbis A modern csapdázás kézikönyve szerint lábfogás esetén ilyen „hiba” állhat fenn – írja az újság.Kép: Kisalföld

B. Richárd hivatalos útra terelte az esetet, mivel véleménye szerint egy ilyen módon kihelyezett csapda nem csak állatokra, de emberekre is veszélyes lehet. Emellett azt is kifogásolja, hogy a figyelmeztető táblákon nincs kinn vészhelyzet esetén kereshető elérhetőség.

– Célom, hogy a frekventált, emberek által használt gyalogutak mellé ezeket az életveszélyes eszközöket ne helyezzék ki. Ha használatuk feltétlenül szükséges, a vadásztársaság – természetesen a megfelelő engedélyek birtokában és a lakosság önkormányzatokon keresztül történő figyelmeztetését követően – olyan helyre telepítse őket, ahol nem okozhatnak sérülést az embereknek, vagy a szabályoknak megfelelően sétáltatott kutyáiknak. Információim szerint a hatóságok gyorsan léptek és megteszik a szükséges intézkedéseket, továbbá elindult egy lakossági összefogás is.

A lap megkereste az OMVK Győr-Moson-Sopron vármegyei Területi Szervezetét az esettel kapcsolatban. A szervezet titkára elmondta, az ilyen ügyek azért véleményesek, mert nem bizonyítható, hogy a kutya valóban pórázon volt-e sétáltatva, nem csak a baleset után tették rá vissza. A póráz nélküli sétáltatás pedig elég gyakori eset, amivel nem csak a házi kedvencek kerülhetnek veszélybe, de a vad nyugalmának zavarása is megvalósulhat.

A település polgármestere szintén a Kisalföldnek elmondta, hogy a jegyző asszony hivatalos levélben kérte a helyi vadásztársaságot, hogy mielőbb értesítse az önkormányzatot a csapdák pontos helyéről, és a kihelyezés szabályairól.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*