fbpx

Szlovákiában népszerűsítették az agarászatot az OAE tagjai

0

Az Országos Agarász Egyesület 2017 és 2018 után harmadszor, egyedüli fellépőként képviselte Magyarországot és a hagyományos vadászati módok közül az agarászatot a szeptember 2-án megtartott országos Szent Hubert szlovákiai vadásznapon.

Küldöttségünk már előző nap megérkezett, hogy időben felkészüljön a másnapi szereplésre.

Dr. Štefan Engel, a Szentantali Múzeum Igazgatója fogadott bennünket. A protokoll megbeszélése után Sánta Norbert okleveles erdőmérnök a Szlovák Vadászkamara szakreferense lett állandó segítőnk, aki elszállásolásunkat is intézte.

Az ünnepélyes megnyitót idén a szentantali Koháry kastély parkjában rendezték meg. A vadászkürtök megszólalásáig megtelt a közönségnek fenntartott tér, majd megkezdődött a szlovák vadászok képviselőinek bevonulása, közöttük az OAE zászlaja és a Szent Euszták zászló kíséretében a magyar agarászok csapata.

A vadászhimnusz elhangzása után köszöntőt mondtak Dr. Štefan Engel és dr. Suba Imre, a Szlovák Vadászkamara Ügyvezető Igazgatója. Ezután Jozef Bíreš a Besztercebányáról származó állatorvos végzettségű mezőgazdasági miniszter ünnepi beszéde következett, mely után átadta a Szlovák Vadászkamara legmagasabb kitüntetéseit, többek között kedves támogatónknak, Marghescu Tamásnak,
a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) nagykövetének.

A szlovák vadászélet legjobbjainak kitüntetése után a látogatók számos érdekes programmal szolgált a vadásznap.

Vadászkutya bemutató, íjászat, solymászat, horgászverseny, szarvasbőgő verseny és még számtalan érdekes program szemtanúi lehettek a vendégek, melyekről mi lemaradtunk, ugyanis határozott időpont híján egész napos bemutatót tartottunk, mivel folyamatosan voltak érdeklődő nézőink. Ez a fajta ősi vadászati mód újdonság a mai szlovák vadászoknak, éppen ezért érdekes. Agaraink teljesítőképességük határáig hajszolták a műnyulat, miközben egyesületünk elnöke, Keresztes János folyamatos előadással avatta be a nézőket az agarászat rejtelmeibe. Ebben nagy segítségünkre volt önkéntes tolmácsunk, Viktória Garaiová, akinek ezúttal is megköszönjük kitartó munkáját.

Tagjaink közül ki kell emeljük a Zsédely család helytállását, akiknek remekül futó agarai mellett a munka oroszlánrészét ifjú gyermekei végezték az egész napos – dombon fel-völgynek le – műnyúlhúzással.

A hivatalos program fáradalmai után még jutott idő Selmecbánya gyönyörű óvárosára és egy autentikus sztrapacskára.

A vasárnapi hivatalos program Szent Hubertusz misével kezdődött. Számunkra is több meglepetéssel szolgált az ünnepélyes szertartás. Talán még többen is részt vettek rajta, mint a hivatalos megnyitón. Mindenki ismerte a liturgiát és az énekeket, csodás hangú kórus van Selmecbányán és ennyi fiatalt áldozni nálunk talán utoljára a 60-as években láthattunk.

A Szent Hubertusz mise után sólyomröptetéssel és egyéb programokkal folytatódott a nap. Nekünk dr. Suba Imre gratulált az egyesület szerepléséhez és működéséhez, majd Sánta Norbert jóvoltából megcsodálhattuk a kastély kiállítótereit, folyósóit rengeteg trófeával és korabeli rézkarcokkal, nyomatokkal díszítve, melyek között lovas és agarász témájúakat is sikerült felfedeznünk.

Köszönjük tagjainknak a kitartó munkát, vendéglátóinknak pedig a szíves vendéglátást! Reményeink szerint ezúton tovább sikerül erősíteni a szlovák-magyar vadászati kapcsolatokat.

Imrei Ferenc

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*