fbpx

Közös erővel a jövő vadászati turizmusáért

0

Nemzetközi együttműködésben készült tananyag a vadászati turizmus fenntarthatósági és gazdasági lehetőségeinek oktatásához a Soproni Egyetemen. Az egyetem Erdészeti Tudományos Intézetének munkatársai oktatásfejlesztési együttműködés keretében cseh, finn és szerb partnerekkel a vadászati turizmushoz kapcsolódó oktatási anyagokat készítettek. A HUNTOUR projekt résztvevői a prágai Cseh Élettudományi Egyetem (CZU) vezetésével tankönyveket és esettanulmányokat írtak a vadászati turizmus gazdasági értékeléséről és annak környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatósági szempontjairól, valamint megalkottak egy hatnyelvű vadászati szótárt.

A vadászati turizmus kevéssé ismert, de fontos eleme Magyarország turisztikai palettájának. A projekt keretében végzett kutatás során a résztvevők szerint a magyar vadászturisztikai termék fő vonzereje a várhatóan sikeres vadászat, a vadbőség, a nyugodt természeti környezet, a vadászturisták körében elnyert bizalom és a professzionális vendéglátás. A legsikeresebbnek azok a vadgazdálkodók bizonyultak, akik megtalálták azt a saját, csak rájuk jellemző karaktert, amely egyedivé és ezáltal piacképessé teszi a kínálatukat.

A jelenlegi vadászati turisztikai gyakorlatnak azonban szembesülnie kell a 21. század kihívásaival, különösen a vadlétszámmal összefüggő fenntarthatósági kérdésekkel. A megoldás az oktatás szintjén kezdődik, ezért a SOE ERTI kutatói legaktívabban annak az oktatási anyagnak az elkészítésében vettek részt, amely elmélyíti a leendő szakemberekben a fenntartható vadászati turizmus fontosságát és segít átlátni annak meghatározó kérdésköreit.

Az egyetemi képzés számára készült tankönyv külön fejezetekben tárgyalja a vadászati turizmus környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságának főbb szempontjait. A jövő szakemberei így megismerkedhetnek a fenntartható üzleti modellekkel, a vadászati turizmus környezeti hatásaival és annak társadalmi vonatkozásaival.

A 2023-ban lezárult hároméves projekt fontos gyakorlati eredménye az a hiánypótló hatnyelvű szakszótár is, amely angol, német, finn, cseh, szerb és magyar nyelven tartalmazza a vadászathoz és a turizmushoz kötődő szakkifejezéseket és szókészletet. Tekintve, hogy hazánk vadászterületeire a világ számos országából érkeznek vadászvendégek, ez a szótár hasznos segítség az ágazat hazai szakembereinek mindennapi munkájához és az egyetemi oktatáshoz egyaránt.

A projektet a prágai Cseh Élettudományi Egyetem (CZU) koordinálta. Finnországot a Helsinki Egyetemen működő Ruralia Intézet, Szerbiát az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara, Magyarországot pedig a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete képviselte.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*