fbpx

Dámagancsokat találtak egy autó hátsó ülésén a hajdúhadházi rendőrök

0

A hajdúhadházi rendőrök négy – engedély nélkül összegyűjtött – agancsot találtak egy közúti ellenőrzéskor – írja a police.hu.

Az egyenruhások 2024. április 8-án délután Nyíracsádon állítottak meg közúti ellenőrzésre egy személyautót. Ellenőrizték a sofőrjét, illetve utasát is. A kocsi átvizsgálásakor négy szarvasagancsot találtak a hátsó ülésén. A 45 és 47 éves férfiakat elszámoltatták, mint kiderült a trófeákat a Gúti erdőben találták. Nem volt arról tudomásuk, hogy azokat tilos az erdőből elvinni. Szabálysértési eljárás indult velük szemben.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők végezhetik.
  • A törvény az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását – és ezzel akár kínok közötti elpusztítását – állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során – feltehetően jogosulatlanul – agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

Arról, hogy miért nem viheti haza bárki az elhullajtott szarvasagancsokat, korábban a vadaszlap.hu-n is írtunk, mely cikkünk ITT elérhető!

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*